Zeker weten of je familie van elkaar bent? Zo kom je erachter! 

Is in jouw leven een prangend vraagstuk ontstaan rondom een familielid en wil je zeker weten dat je een familielid biologisch echt familie van je is? Dan kun je dit achterhalen door een test te doen. Ben je benieuwd hoe het werkt? Lees dan snel verder. 

Thuis je familiebanden controleren met een test: zo werkt het

Ben je benieuwd of je wel echt familie van iemand bent? Dan kun je dit achterhalen door een DNA test te doen. Er zijn verschillende soorten DNA-tests die je in de privacy van je eigen huis kunt gebruiken. De DNA-tests zijn geschikt voor verschillende situaties en manieren van gebruik. Hieronder worden de verschillende soorten DNA-tests toegelicht. 

De vaderschapstest 

Wil je zeker weten dat je de biologische vader van je kind of het biologische kind van je vader bent? Dan kun je dit achterhalen door een vaderschapstest te doen. Er zijn twee soorten vaderschapstests te onderscheiden.

Invasieve vaderschapstest

Een invasieve vaderschapstest is een test die uitgevoerd wordt tijdens de zwangerschap. Deze test kan niet thuis afgenomen worden. De test wordt gedaan door DNA af te nemen bij het ongeboren kind door middel van een vruchtwaterpunctie of vlokken afname. Dit DNA wordt vervolgens vergeleken met het DNA uit een sample van het wangslijmvlies van de vermeende biologische vader. 

Non-invasieve vaderschapstest 

Een non-invasieve vaderschapstest is een vaderschapstest die zowel tijdens de zwangerschap gedaan kan worden als wanneer het kind al is geboren. De test wordt, wanneer het om een test tijdens de zwangerschap, gedaan door een bloedsample af te nemen bij de moeder en een wangslijmvlies sample van de vader. Bij een reeds geboren kind kan het DNA bij zowel vader als kind uit het wangslijmvlies worden genomen, om de samples vervolgens met elkaar te vergelijken. De test kan thuis worden uitgevoerd.

 

Y-chromosoom test 

Met een Y-chromosoom test kun je achterhalen of je als man wel echt familie bent van mannelijke familieleden. Deze test wordt meestal gebruikt als een vader niet mee kan of wil werken aan een vaderschapstest. De test wordt gedaan door wangslijmvlies af te nemen bij beide deelnemers en het DNA vervolgens met elkaar te vergelijken. Deze test kun je zelf thuis doen. 

 

Andere DNA-testen

Er zijn nog meer soorten DNA-testen die allemaal op dezelfde manier werken; het wangslijmvlies wordt bij beide personen afgenomen en het DNA uit de samples wordt vervolgens met elkaar vergeleken op basis van specifieke onderdelen van het DNA. Deze aanvullende soorten DNA-testen zijn:

  • Oom/tante test

  • Broer/zus test

  • Halfbroer/halfzus test 

  • Grootouder test.

 

Geef een reactie